Skrivandet

MINA FIKTIVA KARAKTÄRER
Läs om mina karaktärer som jag skriver om här:
KARAKTÄRER & VÄRLDAR

FRÅGOR & SVAR OM MITT SKRIVANDE

VILKEN ÄR DIN(A) HUVUD-GENRE(R)?
Poesi/lyrik och fiktiva noveller/följetongs-berättelser. Fantasy, humor, sci-fi, och drama/realism är nog de genrer jag skriver inom mest. Jag har tidigare skrivit självbiografiskt men upptäckte efter boken "Heltidsdrömmaren" att verklighetsbaserat inte riktigt var min grej (bara typ 30% av min historia publicerades i "Heltidsdrömmaren" och alla tunga erfarenheter är helt censurerade och finns inte ens med!). Får se om mina pågående memoarer jag skriver på nu kommer publiceras i anslutning till en ny textsamling istället.

VARFÖR VAR DET INTE DIN GREJ ATT SKRIVA SJÄLVBIOGRAFISKT?
För att jag upptäckte rätt tidigt att konstnärligt skrivande (lyrik och liknande) samt att använda fantasin i fiktivt skrivande helt enkelt var mycket roligare än att gräva ner sig för mycket i sina trauman. Många texter om mina erfarenheter blev dessutom mycket tyngre att skriva om än jag hade förväntat mig (därav så mycket censurering i "Heltidsdrömmaren"...). Kommer dock inte att sluta helt med skriva verklighetsbaserat och memoarer. Mina memoarer kommer jag fortsätta skriva på (och denna gången helt ocensurerat och om de svårare erfarenheterna...). Men dessa är inte min huvud-inriktning i skrivandet.

HUR OFTA SKRIVER DU?
Mina mest aktiva år inom skrivandet var 2009-2013. Men jag kommer aldrig sluta skriva. Det går i perioder. 2015 var ett slött skrivår. Så svaret på frågan är att det varierar från år till år.

Fler frågor och svar om skrivandet kommer eventuellt senare


MEMOARERNA
Jag håller just nu på att skriva mina memoarer, även om det är ett litet projekt på sidan av mina vanliga (fiktiva) skriverier. De finns i kategori-sektionen i sidomenyn här på bloggen. Sen när jag fått ihop tillräckligt finns tankar på att publicera även dessa som bok. Traditionell och/eller e-bok.

Tanken är att jag ska skriva om mina minnen och händelser, beskriva detta, men ett stort fokus ska ligga på känslor och tankar. Vad händer i hjärnan på en person som utsatts för övergrepp eller varit inom psykiatrin? Många författare fokuserar mer på att skildra enbart brutalt händelseförlopp och missar själva känslobiten, samt vad som händer inuti personen. Kanske är det mest för att sådana författare vill skriva litterärt och göra en bra berättelse. Jag vill emellertid förmedla kunskap.

Jag vill skildra både vad som hänt, och känslorna kring det, samt vad det kan göra med personen på sikt. Att trauman kan ge psykiska (och fysiska) skador som tar tid att komma över. Och att personen ifråga aldrig kan välja om det tar tid att komma över det.

Jag vill framförallt göra detta för att jag är trött på att få kommentaren "Det som har hänt har hänt, gå vidare!"

Så min kamp som jag påbörjade 2008 är tillbaka: jag vill sprida kunskap om psykiatri, diagnoser, traumatiska upplevelser och så vidare.

Jag har tidigare släppt en bok i samma genre - "Heltidsdrömmaren" - men den är HELT censurerad och alla grova händelser är selektivt borttagna från boken. Det beror på att jag inte var redo att skriva om mig själv på det sättet. De memoarer jag skriver nu kommer bli annorlunda "Heltidsdrömmaren", för de här memoarerna kommer INTE vara censurerade.

BOKPROJEKT
*Jag håller ständigt på med bokprojekt. Faktum är att jag sällan planerar boksläpp, utan att jag helt enkelt skriver och när det blir tillräckligt mycket för att fylla ett bokmanus, så snickrar jag ihop ett. Som jag sen publicerar. Jag lever inte på böckerna, ialla fall inte helt och hållet och jag investerar heller inget i bokskapandet. Frilansar som skribent  gör jag däremot ibland.

Alltså skriver jag texter när andan faller på, och publicerar böcker efterhand som texterna blir fler och fler och därmed kan fylla en bok.

*Just nu (år 2016) funderar jag dock på att publicera ytterligare en textsamling. Den ska innehålla både poesi och noveller samt flera av mina memoarer. När den blir utgiven vet jag inte ännu.